Sunday, 19 April 2015

Resepi Puding Sago Gula Melaka

Assalamualaikum..

Cuaca tengahari ni ya ampunnn!! Panas giler berlengas rasa badan. Patu puasa pulak kan, rasa macam kemaruk nak makan/minum yang sejuk-sejuk.. Teringat semalam beli Pudang Sago Gula Melaka..
Ambil dari group Ibu-ibu KTC3.. kih kih kih

Kisah nya hari Sabtu kelmarin dulu ada la sorang ni dalam group mak-mak KTC3 promote puding sago ni... eh.. sago or sagu? MD seperti biasa, lapor mate kan.. Keje nya nak beliiii je la..

Pastu semalam lepas balik dari Selama, MD pun singgah la pi amik puding sagu tu.. Tengok saja dah terliur.. Sejuk-sejuk pulak tu kan..

CM pandang MD macam tak de perasaan je.. Tapi, balik rumah, dia makan dulu.. huh! Dalam kereta lepas amik puding sagu, dia tanya berapa harga? MD kata RM2. Dia jawab,  ---> 'Belajaq la buat sendiri!' Aduhh.. sentap mak!

Maka hari ni MD google resepi. nak buat di hari minggu nanti.



RESEPI SAGO GULA MELAKA

Oleh : Adnan Ibrahim

Bahan-bahan

200 gram biji sago rumbia
300 ml santan pekat campur sedikit garam dan kacau rata
60 gram gula Melaka ~ potong kecil*
100 gram gula pasir*
3/4 cawan air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*dimasak hingga pekat, tapis dan sejukkan)


Kaedah Penyediaan

Didih 2 liter air, kemudian masukkan biji sago, masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Masak hingga biji sago kembang dan jernih (tiada lagi biji-biji sago bewarna putih).
Tapis dan bilas bawah air paip untuk membuang kanji sago.
Kemudian masukkan ke dalam acuan kegemaran anda atau bekas kaca yang kecil.
Isi penuh-penuh (jika dalam acuan) jika dalam bekas kaca letak 1/2 bekas, buat hingga siap dan simpan dalam peti sejuk hingga sago kental (kurang lebih 30 minit).

Sementara kita tunggu sagu kita kental kita sediakan air gula

Satukan gula Melaka, gula pasir, air, daun pandan, tambah secubit garam dan sedikit gula timbang supaya warna gula melaka sedikit hitam.
Masak hingga gula larut
Tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung bersama sedikit air jika inginkan kuah gula sedikit pekat.
Masak hingga pekat dan sejukkan

Untuk santan tu masak sekejap dengan garam dan daun pandan. Kalau tak nak masak pun tak apa. campur dengan garam dah boleh sediakan

Bila sago dah sejuk dan kental, 
Keluarkan dari acuan (longgarkan tepinya dengan hujung pisau) dan letak dalam mangkuk sesuai. Tuang santan secukupnya dan curah sedikit sirap gula melaka atasnya, hidangkan untuk pencuci mulut.

Kalau buat dalam bekas kaca tu tak payah keluarkan terus tuang air gula dan santan
Dessert ni sangat sedap di makan dingin. 



Resepi ni MD tengok dari sini

Seperti biasa, kalau dah buat nanti MD akan update di sini. Termasuk gambar nya sekali.. 

Korang tak terliur ke? Sedap nih.. 

Eh.. MD puasa hari ni..

Ok. Bye.


MD

No comments:

Post a Comment